دو گام مهم برای رسیدن به اقتصاد پایدار/ چگونه صنعت لوازم خانگی کشور احیا شد؟
مؤلفه کلیدی حمایت از تولید ملی مهمی است که با نگاه به تجربه کشورهای موفق میتوان دریافت که چگونه آنها را در صدر برترین اقتصادهای جهان قرار داده است. بهعنوان نمونه کشور چین با اولویت قرار دادن سیاست حمایت از تولید داخلی و ممنوعیت صادرات مواد خام اکنون صاحب گستردهترین صنایع ماشینآلات، غلات، زغالسنگ، آهن، استیل و ... است.
چشمبادامیها در سایه سیاست در پیشگرفته خود نهتنها بر جمعیت شاغل خود افزوده و نرخ بیکاری را به کمترین میزان ممکن رساندهاند بلکه کارآفرینان و فعالان بخش خصوصی را با حمایتهای ویژه در مسیر خلق فرصتهای نو قرار دادهاند به همین دلیل است که سرمایهگذاری ۱۱ ساله دولت ریسکپذیر چین از فعالان انرژیهای تجدید پذیر چینی به بار نشسته و اکنون این کشور درزمینهٔ فنّاوری برق خورشیدی پیشتاز در دنیاست.
دولت چین در تمامی ابعاد مربوط به بدنه اقتصادی خود ریسک سرمایهگذاریهای پرخطر را پذیرفته و به تأمین مالی بخش خصوصی خود میپردازد.
- دیگر کشور موفقی که سیاست حمایت از تولید ملی را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده و در این زمینه سابقه ۲۰۰ ساله دارد، کشور آمریکاست، ایالاتمتحده آمریکا با وضع تعرفههای سنگین بر کالاهای وارداتی به حمایت از کسبوکارها میپردازد.
- البته طبق بررسیهای انجامشده حمایت از تولید داخلی در واشنگتن بر پایه ۹ محور «اعمال سیاستهای تجاری»، «اعطای یارانه به صنایع»، «سیاستهای مالیاتی»، «نجات شرکتهای بزرگ از ورشکستگی»، «هدایت پول به کسبوکارها و طرحهای بزرگ»، «خریدهای دولتی»، «حمایتهای صادراتی»، «نوسازی بافت شهری آمریکا» و «حمایت از کسبوکارهای کوچک» در حال اجراست.
صنعت لوازم خانگی صاحب فناوری شد
سابقه سیاست حمایت از تولید ملی در ایران چندان طولانی نیست و به دهه ۹۰ برمیگردد، به نظر میرسد در طی این سالها تنها توانستهایم به یو من خروج شرکتهای خارجی از ایران در اثر تشدید تحریمها در صنعت لوازمخانگی موفق باشیم و بازار لوازم خانگی را از کالای ایرانی اشباع کنیم.
به گفته علیرضا سلیمی عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی «صنعت لوازمخانگی ما امروز احیاشده و به راه افتاده است، امروز ۵۰۰ کارخانه و ۱۹ میلیون تولید لوازمخانگی داریم.»
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز میگوید «در حوزه صنعت لوازمخانگی از جهت کمّیت و کیفیت گام بزرگی برداشتهشده است، بنابراین نه دولت و نه مجلس به دنبال این نیستند که با بازگشت شرکتهای خارجی به بازار داخلی، تولید داخلی با این کیفیت را دچار مشکل کنند و هرگز این اتفاق نمیافتد.»
- به اذعان عباس تابش معاون وزیر سابق سمت در تیر امسال «طی چند سال اخیر در عرصه لوازمخانگی از کشور جویای فناوری به یک کشور صاحب فناوری تبدیلشدهایم و اکنون بالاترین فناوری ساخت محصولات و کالاهای مختلف را در اختیارداریم.»
- به گفته تابش «اکنون در بازار لوازمخانگی با تنوع تولیدکننده و تنوع لوازمخانگی در بازار روبرو هستیم بنابراین در چنین شرایطی نیازی به لوازمخانگی خارجی نداریم.»
مهار تورم و شکوفایی اقتصادی درگرو حمایت از تولید ملی
- محمدحسین سعیدی پژوهشگر اقتصادی رشد اقتصادی، اشتغالزایی و رفع بیکاری، افزایش درآمد، شکوفایی استعدادهای داخلی، رشد تجارت و بازرگانی بینالمللی، پیشرفت صنایع و کارخانهها و بسیاری از نتایج مفید اجتماعی و اقتصادی را که درنهایت به توسعه پایدار و طولانیمدت ختم میشود، از آثار حمایت از تولیدملی دانسته و معتقد است «یکی از لوازم توسعه پایدار، رشد تولید داخلی و تبدیل آن به کالاها و محصولات باکیفیت جهت مصارف داخلی است. بعد از تأمین نیازها و احتیاجات ملی، تولیدات جهت صادرات به دیگر کشورها عرضه میشود و گسترش صادرات و تجارت در عرصه بینالمللی، جامعه را به یک قدرت بزرگ و مستقل اقتصادی تبدیل میسازد.»
- تولید ملی بهعنوان اصلیترین عامل در شکوفایی اقتصادی و توسعه پایدار کشورها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و مقام معظم رهبری با رهنمودهای هوشمندانه خود سالیان سال است که در جهت تقویت این مؤلفه شعارهای سال را بهنوعی به تولید داخلی پیوند زدهاند، ایشان در آغاز سال ۱۳۹۱ فرمودند «اگر ما توانستیم تولید داخلی را رونق ببخشیم، مسئله تورم حل خواهد شد، مسئله اشتغال حل خواهد شد، اقتصاد داخلی به معنای حقیقی کلمه، استحکام پیدا خواهد کرد.»
انتهای پیام/